Elintarvikevalvonnan syksyn valvontaprojektissa tutkittiin uppopaistorasvojen laatua

17.12.2024

Turun kaupunki 13.12.2024, 14:00

Elintarvikevalvonta toteutti alkusyksyllä 2024 valvontaprojektin, jossa tutkittiin tarjoilupaikkojen uppopaistorasvan laatua ja selvitettiin uppopaistoon liittyviä käytäntöjä. Näytteitä otettiin 47 toimipaikasta. Kaikki näytteet olivat kasvirasvoja.

Rasvan laatua arvioitiin monipuolisesti

Näytteistä mitattiin happoluku ja savuamispiste, jotka kertovat rasvan laadusta. Happoluku kuvaa rasvassa olevien vapaiden rasvahappojen määrää, ja sen avulla voidaan seurata rasvan pilaantumista. Savuamispiste taas kertoo, missä lämpötilassa rasva alkaa savuta. Pitkä käyttöaika laskee savuamispistettä.

Näytteenoton yhteydessä selvitettiin myös rasvan käyttöön liittyviä toimintatapoja, kuten rasvalaji, käyttöikä, päivittäinen kuumana pitoaika ja vaihtotiheys. Lisäksi tarkasteltiin rasvakeittimien puhdistusta, jäterasvan hävitystä ja akryyliamidin hallintaa.

Pääosin hyviä tuloksia tarjoilupaikoista

Näytteistä 35 arvioitiin hyvälaatuisiksi ja 12 heikentyneiksi. Kokonaisuudessaan uppopaistorasvan käyttö oli tarjoilupaikoissa hyvin hallinnassa, ja käytössä oleva rasva oli pääosin laadukasta. Toimipaikoille annettiin ohjausta toimintatapojen parantamiseen.

Lisätiedot:

Jari Jokinen, vs. johtava terveystarkastaja
jari.jokinen@turku.fi, puh. 040 558 3446