Kaupunginvaltuuston päätökset 16.12. Muun muassa uuden liikuntakeskuksen kokonaisuus hyväksyttiin
17.12.2024
Turun kaupunki 17.12.2024, 08:33
Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.12. hyväksyttiin useita merkittäviä esityksiä. Kaupunkiliikkumisen suunnitelma sai sinetin, ja myös ydinkeskustan osoitteiden Aurakatu 6 ja Linnankatu 13 sekä Uittamon Rusthollinrinteen asemakaavojen muutosehdotukset hyväksyttiin. Messukeskus päätettiin vuokrata uudeksi liikuntakeskukseksi, ja kaupungin Uusi Turku -toimintamalli eteni.
Kaupunki vuokraa Messukeskuksen uudeksi liikuntapaikaksi
Kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunki vuokraa Turun Messukeskuksen rakennuksia uudeksi liikuntakeskuksekseen. Liikuntapaikka- ja lajikeskittymiä halutaan Turku liikuttaa kaikkia -kehittämislinjausten mukaisesti laajentaa Impivaaran ja Kupittaan alueiden sekä Urheilupuiston lisäksi Artukaisiin.
Kaupungin kasvaessa harrastajamäärät nousevat ja lähivuosina tarvitaan laajalle joukolle lajeja pysyviä tai väliaikaisia harjoitustiloja. Vapaa-ajan liikuntapaikkaverkostossa on pulaa liikuntasaleista vähintään vuoteen 2028 saakka, jolloin uudet yhtenäiskoulut Linnakaupunki ja Karhunaukio tuovat lisää kapasiteettia sisäliikuntapaikkoihin.
Liikuntakeskuksen kokonaisuuden muodostaminen Artukaisiin edellyttää harjoitushallin samanaikaista toteuttamista ja Messukeskuskiinteistön myymistä. Messukeskuskiinteistön ostajaehdokas on valmis kehittämään kiinteistöä ja remontoimaan sen monipuoliseen liikuntakäyttöön. Kaupunki on valmis turvaamaan alueelle paremmat joukkoliikenneyhteydet.
Kestävän kaupunkiliikkumisen ja -logistiikan suunnitelmat on nyt hyväksytty
Kaupunginhallitus hyväksyi 9.12. Kestävän kaupunkilogistiikan suunnitelman. Maanantain kaupunginvaltuustossa sinetin sai myös Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma.
Suunnitelmien myötä Turun kaupunkiympäristöstä tavoitellaan terveellistä ja turvallista. Suunnitelmat tukevat kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.
Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelmassa on nostettu 11 kärkitoimea niiden vaikuttavuuden ja saaman hyväksyttävyyden perusteella. Näihin kuuluvat esimerkiksi pyöräilyn ja jalankulun väylien, turvallisuuden, esteettömyyden ja kunnossapidon parantaminen. Lisäksi suunnitelmassa muun muassa priorisoidaan kävely, pyöräily ja joukkoliikenne.
Uuden Turun toimintamallin ehdotus valtuustokaudelle 2025–2029
Uuden Turun toimintamallin linjaukset sekä Turun kaupungin poliittisen että virkajohdon organisoitumisesta hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa. Nyt tehtyjen päätösten mukaisesti laaditaan uusi hallintosääntö, jonka kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2025 alkupuolella.
Muutosten tavoitteena on vahvistaa yhteisvaikuttavaa ihmis- ja asiakaskeskeistä johtamista sekä parantaa poliittisen johtamisen työkaluja ja lisätä strategista toimeenpanokykyä.
Poliittisten toimielinten muutoksista keskisimmät ovat lautakuntarakenteen ja toimielimien jäsenten lukumäärän muutokset. Kokonaan uudet lautakunnat ovat lasten ja nuorten palveluiden lautakunta ja ruotsinkielinen lasten ja nuorten palveluiden lautakunta. Lisäksi kaupunginhallituksen jaostoiksi tulee uutena tilat ja rakennuttaminen -jaosto.
Pois jäävät nykyinen terveyden ja hyvinvoinnin lautakunta, kasvatus- ja opetuslautakunta ja sen suomen ja ruotsinkielinen jaosta sekä kulttuurilautakuntaan yhdistetty nuorisolautakunta.
Yhteisvaikuttavien johtoryhmien perustaminen hyväksyttiin myös. Niihin valitaan paitsi poliittisesti nimettyjä jäseniä myös viranhaltijoita ja asiantuntijoita. Johtoryhmien tehtävänä on luoda yhteistä tilannekuvaa ja käsitystä kyseisen johtoryhmän vastuulla olevista päätöksentekoon tulevista monimutkaisista ilmiöistä ja asiakokonaisuuksista.
Muutokset Turun kaupungin organisaatiossa
Turun kaupungin organisaatiorakennetta muutetaan myös. Nykyinen kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus yhdistyy lasten ja nuorten palvelukokonaisuuteen ja kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta puolestaan erotetaan omaksi kokonaisuudekseen kaupunkirakentamiseen ja tiloihin liittyvät vastuualueet.
Osa johtamisen ja organisoitumisen muutoksista esiteltiin kaupunginvaltuustolle nyt, mutta niistä päätetään vasta myöhemmin vuonna 2025.
Asemakaavamuutoksilla uudisrakennuksia keskustaan ja Uittamolle
Turun ydinkeskustan osoitteiden Aurakatu 6 ja Linnankatu 13 asemakaavan muutoksen myötä tontille voi rakentaa uutta liike-, toimisto- ja asuintilaa sekä saneerata vanhoja rakennuksia.
Asemakaavamuutoksen tavoitteena on muun muassa kaupunkikuvan kohentaminen sekä keskustan vetovoiman lisääminen saavutettavalla, kaupallisesti houkuttelevalla, viihtyisällä ja elävällä rakentamisella.
Uittamon Rusthollinrinteeseen kaksi uutta kerrostaloa
Asemakaavan muutoksella nykyinen liikerakennusten korttelialue muutetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi.
Muutoksen myötä kortteliin voi rakentaa kaksi kerrostaloa nykyisin tontilla sijaitsevan 1970 rakennetun seurakunta- ja liikerakennuksen tilalle. Uudisrakennuksiin sijoittuisi noin 100 asukasta.
Tavoitteena on laadukas alueen ilmeeseen sovitettava asuinympäristö ja viihtyisät ulko-oleskelualueet. Asemakaavan tavoitteet kytkeytyvät laajempaan Uittamon kaupunginosan kehittämiseen ja asuntojen riittävyyden turvaamiseen.