Kulttuurista arjen hyvinvointia pikkulapsiperheille – Kulttuurin kutsuvieras -toimintamalli pysyväksi palveluksi
21.12.2024
Turun kaupunki 18.12.2024, 09:00
Värikylpyjä, perhesirkusta, musiikkitreffejä ja museokäyntejä. Muun muassa näistä kulttuurisisällöistä pääsevät turkulaiset neuvolan perheohjauksen asiakasperheet nauttimaan maksutta, kun Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue ottavat Kulttuurin kutsuvieras -toimintamallin pysyvään käyttöön. Toimintamallin keskiössä on pikkulapsiperheiden varhainen tuki ja perhearjen ilostuttaminen kulttuurin keinoin.
Kulttuurin kutsuvieras -toimintamalli on Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeen ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen moniammatillisessa yhteistyössä kehittämä uusi kulttuurihyvinvoinnin palvelu. Varhan neuvolan perheohjaajat vastaavat mallissa asiakasohjauksesta ja kaupungin kulttuuripalvelut kulttuurisisältöjen tarjoamisesta.
Varhaista tukea ja matalan kynnyksen mahdollisuuksia
Neuvolan perheohjauksen asiakasperheillä saattaa olla elämässään eritasoisia murheita, kuten perhearjen ilottomuutta, yksinäisyyttä, väsymystä tai vuorovaikutuksen haasteita. Kulttuurin kutsuvieras -toiminnan tavoitteena on tuoda arkeen iloa ja uusia kokemuksia sekä tukea vanhemmuutta. Keskeistä toiminnassa on varhainen tuki ja ennaltaehkäisevä ote, joilla pyritään välttämään syvempiä palvelutarpeita.
Perheohjaajat arvioivat omalla ammattitaidollaan ja määritettyjen kriteerien mukaan, keille asiakasperheille toiminnasta olisi hyötyä, ja mikä kulttuuritoiminta sopisi perheen lapsen tai lasten ikäryhmälle. Kulttuurikutsulla perhe pääsee osallistumaan maksutta esimerkiksi Turun Lastenkulttuurikeskuksen kursseille, kuten perhesirkukseen tai vauvojen värikylpyyn, kaupungin museoiden näyttelyihin ja tapahtumiin, Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin sekä kaupunginkirjaston vauvatapahtumiin. Tavoitteena on edistää matalan kynnyksen mahdollisuuksia osallistua taiteeseen ja kulttuuriin ja tarjota samalla vertaistukea ryhmätoiminnan muodossa.
Lasten kulttuurilähetemalleja on Suomessa kehitetty jo useampia, mutta Turun malli poikkea näistä kohderyhmällään: neuvolan perheohjauksella. Mallissa erityistä on myös se, että perheohjaajien rooli ei ole vain jakaa kutsuja. Perheohjaajat myös kertovat tarjotuista kulttuuripalveluista ja voivat saattaa perheen kulttuuripalveluiden pariin, ja jopa itse osallistua perheen kanssa toimintoihin. Perhettä ei siis jätetä yksin kutsulipukkeen kanssa, minkä takia perheiden tulee todennäköisemmin lähdettyä kokeilemaan jotain uutta.
Pilotista pysyväksi toiminnaksi
Toimintamallia pilotoitiin neuvolan perheohjauksessa syksystä 2023 kesään 2024. Nyt malli jatkuu Turun kaupungin kulttuurin edistämisen vastuualueen ja neuvolan perheohjauksen pysyvänä toimintana. Toimintamallia tarjotaan myös muihin Varsinais-Suomen kuntiin. Jokainen kunta voi soveltaa sitä omiin palveluihinsa sopivaksi.
- Jaamme mielellämme mallin kokemuksia ja käytäntöjä muihinkin kuntiin perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Olisi hienoa nähdä tulevaisuudessa koko Varsinais-Suomen kattava Kulttuurin kutsuvieras -toimintamalli, visioi projektipäällikkö Heli Lempa Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeesta.
Toimintamallille tehdyssä vaikuttavuuden arvioinnissa selvitettiin mallin toimivuutta niin asiakasperheiden kuin perheohjaajien näkökulmasta. Arvioinnissa kartoitettiin muun muassa mallin vaikutuksia perhearkeen, vanhemmuuden tukeen ja perheen keskinäiseen vuorovaikutukseen sekä sosiaalisuuteen ja vertaistukeen. Arvioinnin mukaan perheet kokivat tarjotut kulttuurisisällöt kiinnostaviksi, ja niistä oli helppo valita omalle perheelle sopiva toiminta. Perheet myös kokivat toiminnan inspiroineen sekä tuoneen erilaista, kivaa yhteistä tekemistä perheen kesken kodin ulkopuolella.
- Kulttuurikutsu toi elämään jotain, mitä odottaa, yksi arviointiin vastanneista kertoo.
Perheohjaajat havaitsivat perheiden saaneen kulttuuritoiminnasta iloa lapsen kanssa puuhailuun ja yhteiseen aikaan. Vertaistukea ja sosiaalisuutta tärkeämmäksi koettiin perheen yhteisen tekemisen lisääntyminen ja perheelle kaivatun yhteisen jutun löytäminen.
- Perheohjaajat kuvaavat saaneensa käteensä valttikortin, uuden työkalun perheiden hyvinvoinnin ja arjen tukemiseen. Hienoa, että asiakasohjaus kulttuurikutsujen parissa jatkuu Turussa pysyvänä toimintana. Asiakasperheillemme tämä on iso juttu, iloitsee Varsinais-Suomen hyvinvointialueen perhekeskusjohtaja Terhi Vierikko.
Lisätiedot:
Heli Lempa, projektipäällikkö
Kulttuurin kärkihanke, Turun kaupunki
heli.lempa@turku.fi, p. 044 907 3539
Merja Männikkö, asiantuntija
Elintapaohjaus ja kulttuurihyvinvointi, Varha
merja.mannikko@varha.fi, p. 050 305 2019
Lapsiperheiden kulttuurihyvinvoinnista kertova video Varhan sähköisen perhevalmennuksen sivuilla: https://youtu.be/VsiIS6FyKFo