Lähiöiltamia, performanssia ja tuliesityksiä – Turun pop-up-taide tuo elämyksiä ja yhteisöllisyyttä

28.11.2024

Turun kaupunki 27.11.2024, 12:33

Turun kaupungin syksyllä 2024 järjestämään pop-up-taiteen ohjelmahakuun saapui 56 ehdotusta ammattitaiteilijoilta ja taideyhteisöiltä. Haun tuloksena Turun eri kaupunginosissa voi kokea alkuvuoden 2025 aikana lukuisia maksuttomia ja kaikille avoimia taide-elämyksiä.

Turun kaupunki haki syksyn ohjelmahaussa taide- ja kulttuurisisältöjä viidessä eri kokonaisuudessa. Valinnoissa korostuivat innovatiivisuus, monipuolisuus sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen. 

Kulttuurin kärkihankkeessa pilotoitu pop-up-taiteen ohjelmahaku on ollut syksystä 2024 alkaen osa kaupungin kulttuuripalvelujen perustoimintaa.  

– Pop-up-taide on muuntautuva toimintamalli, joka avaa ovia uudenlaisille kokeiluille yhteistyön kautta. Näin olemme saaneet mahdollistettua monimuotoisen kattauksen erilaisia taiteen ammattilaisten toimintoja kaupunkilaisten iloksi ja hyödyksi, kulttuurikoordinaattori Liisa Muttelinmäki toteaa. 

Pop-up-taiteen ohjelman rahoitus tulee Turku 2029 -säätiöltä, kulttuurin kärkihankkeelta sekä Turun kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästö- ja sosiaalirahastojen tuotoista. 

Yhteisöllistä tekemistä lähiöissä

Ohjelmahaussa painottuivat yhteisöllisyys ja alueellisuus. Monipuolisia taide-elämyksiä ja kulttuuritoimintoja on ensi vuonna tulossa Ilpoisiin, Harittuun, Pansioon, Jyrkkälään, Varissuolle, Lausteelle ja Runosmäkeen. 

Haun myötä toteutuu esimerkiksi stand up -komediaa ja improvisaatioteatteria sisältäviä lähiöiltamia sekä utopiakonsultointeja, jotka johdattavat uudenlaisten tulevaisuuksien maailmoihin. 

Alkuvuodesta käynnistyvässä New Performance Turun kokonaisuudessa etsitään turkulaisia äitejä osallistumaan performanssiteokseen, jossa he kutsuvat lapsiaan nimeltä. Yhdistys järjestää myös Performanssia ja pizzaa -klubin Haritussa helmikuussa.  

Lisäksi alueilla nähdään muun muassa tulitaidetta, ja kännykkäkuvaustyöpajoissa tutkitaan lähiympäristöä erilaisista kuvakulmista.  

Sukupolvet kohtaavat taiteen avulla 

Lapsille ja nuorille järjestetään talven aikana paljon kiinnostavaa ohjelmaa ja tekemistä, muun muassa Touhu-kanin vierailuita alueiden leikkipuistoissa. Sukupolvien kohtaamista taiteen avulla mahdollistetaan esimerkiksi korvarunovastaanotoilla sekä kaupunkitilaan levittyvällä Muistolaboratoriolla, joka nostaa esiin kaupunkilaisten paikkasidonnaisia muistoja. 

Avoimien kokonaisuuksien lisäksi yhteistyökumppaneiden kanssa kehitetään sisältöjä, jotka on suunnattu päiväkodeille tai nuorille. Pansiolaisten nuorten kanssa luodaan yhteisötaideteos alueelle. Lisäksi lapsille ja nuorille tarjotaan avoimia, yhteisöllisiä työpajoja, ja päiväkoteihin viedään sirkusesityksiä. 

Haku oli ensimmäistä kertaa tarjolla myös ruotsiksi. Haun tuloksena on toteutumassa esimerkiksi ruotsinkielisiä työpajoja ja tanssi- ja satutuokioita sekä esityksiä vauvoille ja lapsille.

Tulossa lainattavia taide- ja opetuspaketteja 

Erilaisten lainattavien opetuspakettien, taidelaatikkojen ja -salkkujen lisäksi turkulaisia hemmotellaan itsenäisesti koettavilla taide-elämyksillä, kuten Grus Grus Teatterin Kytis-esityksillä, joissa sata kokijaa pääsee taidematkalle.  

Ensi vuonna Auransillan alikulkutunneleissa voi nauttia ääni- ja sanataideteoksista, jotka ammentavat inspiraationsa muun muassa Turun historiasta ja runoudesta. 

Pop-up-taiteen ohjelmahaussa valitut toiminnot (pdf) 

turku.fi/popuptaiteen-ohjelmahaku 

Lisätiedot:  
Kulttuurikoordinaattori Liisa Muttelinmäki, kulttuurin edistämisen vastuualue, Turun kaupunki, p. 044 907 5188, liisa.muttelinmaki@turku.fi  

Turussa julkistettiin vuonna 2022 laajassa osallisuudessa laadittu Kulttuurilupaus. Kaupunkiympäristöön tuotava pop-up-taide toteuttaa Kulttuurilupauksen tavoitteita yhteisöllisyyden, kaupungin elinvoiman ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lisäksi sillä edistetään alueen monimuotoisen taidekentän työn näkyvyyttä ja mahdollistetaan taiteen ammattilaisten teosten toteutuksia ympäri kaupunkia.