Lämmitä puhtaasti ja taloudellisesti
31.10.2024
Turun kaupunki 30.10.2024, 08:45
Turun kaupunki muistuttaa puun pienpolton olevan liikenteen lisäksi pienhiukkasten ja mustan hiilen merkittävimpiä päästölähteitä. Puun polttaminen voi heikentää ilmanlaatua tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla. Oikeanlainen puunpoltto palkitsee lämmittäjän vähemmillä päästöillä ja suuremmalla lämmöllä.
Pientaloasukkaat turvautuvat usein puiden hankinnassa polttopuukauppiaisiin. Yksi heistä on PuuTila Oy:n yrittäjä Marko Anttila, joka kuljettaa kuivaa koivuklapia tilauksesta Mynämäeltä Turkuun saakka. PuuTilan polttopuut kuivatetaan ulkoilman lisäksi koneellisesti, jolloin puun kosteusaste saadaan pudotettua alle kahteenkymmeneen prosenttiin.
- Puiden säilyttäminen kuivassa on silti tärkeää. Kuivakin puu kostuu, jos se pinotaan pihalla kiinni seinään, muistuttaa Anttila.
Kuivaa koivuklapia putoaa Puutilan kärrystä omakotitalon portille. Heli Kaukonen tilaa polttopuuta puusaunaa ja kakluuneja varten helposti säilytettävän määrän kerrallaan. Mökilleen Kaukonen tilaa polttopuut koko vuodeksi.
- Olemme huomanneet, miten tärkeää on polttaa kuivaa puuta. Jouduimme siirtämään ilmanvaihdon sisäänoton talon toiselle puolelle, koska naapurikorttelissa yhdestä piipusta tupruaa mustaa ja pahanhajuista savua, kertoo Kaukonen.
Yhdessä he pohtivat, mihin pihalle saisi talveksi puuvaraston, kun sisätiloihin polttopuuta ei saa tuoda kuin pienen määrän.
Polta kuivaa
Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan kuivaa ja puhdasta puuta, joten myös oikea varastoiminen on tärkeää. Puut tulee suojata sateelta ja lumelta ja tuoda sisälle jo päivää tai paria ennen polttamista. Roskien poltto ja kosteat polttopuut tuottavat paljon haitallisia päästöjä ilmaan. Pahvin ja paperin poltosta syntyy runsaasti tuhkaa ja nokea. Saatu energiahyötykin jää vähäiseksi. Kierrätyskelpoinen materiaali kannattaa ehdottomasti mieluummin kierrättää.
Puun varastointi
On tärkeää säilyttää puut sateelta suojassa mutta tuulettuvassa paikassa. Polttopuita ei kannata peitellä liian tiiviisti kosteuden tiivistymisen ja puiden homehtumisen vuoksi. Hyvässä puuvajassa puut säilyvät kuivina ja ilma kiertää lattian, seinien ja katon raoista.
Varmistu vedosta
Ennen sytyttämistä kannattaa varmistaa esimerkiksi tulitikulla, että vetoa on riittävästi. Kaikki on hyvin, jos tulitikusta syntyvä savu siirtyy iloisesti hormiin. Muussa tapauksessa tarkista, tuleeko huoneeseen tarpeeksi korvausilmaa tai onko liesituuletin tai keskuspölyimuri jäänyt päälle. Jos veto ei edelleenkään riitä, lämmitä hormia kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehteä hormissa. Kannattaa myös huolehtia siitä, että tulisija saa riittävästi ilmaa palamiseen. Avaa tuuletusikkuna tai säädä koneellista ilmanvaihtoa pienemmälle.
Sytytä päältä
Pääsääntöisesti paras tapa sytyttää tuli tulisijaan on päältä sytyttäminen. Tulisijan käyttöohjeesta kannattaa tarkastaa, miten omaa tulisijaa käytetään oikein. Palaminen on hallitumpaa ja palokaasut ehtivät palaa paremmin, kun puupinon sytyttää ylhäältä. Sytytykseen kannattaa käyttää pienempiä puita ja säästää isommat klapit lisäyspesälliseen. Puut lisätään aina hiillokselle.
Tarkkaile piipusta tulevan savun väriä
Puhtaan palamisen pesässä tunnistaa siitä, että liekit lepattavat rauhallisesti ja liekkien sävy on vaalea. Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi happea - tämä on hyvä muistaa tulisijan ilmaa säädettäessä. Tulen palaessa voi piipusta tulevasta savusta tarkistaa, että puut palavat hyvin. Sytyttäessä ja puiden lisäyksen jälkeen savun väri tummenee aina hetkellisesti, mutta värin pitäisi vaalentua muutamassa minuutissa. Lämmityskaudella savupiipusta tulevan savun tulisi olla vaaleaa ja kesällä savua ei pitäisi näkyä ollenkaan. Liian pienellä ilmamäärällä polttaminen, ns. kitupoltto, tuottaa kohtuuttomasti hiukkasia sekä nokea ja haisee kitkerältä.
Lisätiedot:
ympäristötarkastaja Katja Holttinen, puh. 044 907 2914, katja.holttinen@turku.fi, ympäristönsuojelu