Liikunta kuuluu kaikille – Turku uudistaa liikuntatilojen hinnoittelua ja urheiluseurojen tukikäytäntöjä

26.11.2024

Turun kaupunki 22.11.2024, 15:22

Turun kaupungin liikuntatilojen hinnoittelu uudistuu vuoden 2025 alussa. Uudistuksen tavoitteena on tasapuolistaa eri urheilulajien tukemista ja tehdä ohjatusta liikuntaharrastamisesta saavutettavampaa kaikille turkulaisille lapsille ja nuorille. Tähän tiedotteeseen on koottu olennaiset tiedot uudistuksesta.

Tällä hetkellä kaupunki tarjoaa liikuntatiloja useille kymmenille lajeille, mutta osa seuroista joutuu käyttämään yksityis- tai seuraomisteisia tiloja kaupungin tilojen puutteen tai niiden lajivaatimuksien sopimattomuuden vuoksi. Kunnalliset tilat ovat olleet pääosin maksuttomia alle 20-vuotiaille, mutta yksityisten tilojen käyttöön on myönnetty vain osittaista tukea.

– Nykytilanne, jossa kaupunki tukee osaa lajeista 100 prosentilla ja osaa 50 prosentilla, ei ole tasa-arvoinen eri lajien seuroille ja niiden harrastajille. Tämän vuoksi avustusjärjestelmää ja kunnallisten liikuntatilojen hinnoittelua on päätetty uudistaa. Uudistuksesta on päätetty vuonna 2022 ja se otetaan käyttöön 1.1.2025, taustoittaa liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari.

Liikuntatilojen hinnoittelun uudistuksella pyritään kohdentamaan kaupungin tukea tasapuolisesti ja tukemaan urheilulajien moninaisuutta.

Yhdenvertaiset tukiperiaatteet tarkoittavat käytännössä seuraavia muutoksia 7–19-vuotiaille:

  • Vuonna 2025 kaupungin myöntämä tuki liikuntatilojen käyttöön yhtenäistetään noin 70 prosenttiin kaikille lajeille.
  • Seuroille, jotka käyttävät yksityisiä tai seuraomisteisia tiloja, avustus nousee 50 prosentista 70 prosenttiin.
  • Joistakin kunnallisista tiloista peritään jatkossa 7–19-vuotiailta 30 prosenttia tilan markkinahinnasta.

Alle 7-vuotiaiden liikuntavuorot pysyvät maksuttomina. Osa kunnallisista liikuntatiloista säilyy maksuttomina myös 7–19-vuotiaiden ryhmille.

– Esimerkiksi 50 palloilukenttää ja 23 liikuntasalia ovat maksuttomia jatkossakin, mutta laadukkaimpien tilojen, kuten Kupittaan urheiluhallin tai Impivaaran uimahallin, käyttö muuttuu maksulliseksi, täsmentää Kalmari.

Uudistuksen taustatyössä on ollut mukana myös paikallisia urheiluseuroja. Seurojen kanssa on pohdittu muun muassa vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa liikuntatilojen käytön tasavertaisempaa tukea sekä selvitetty Boostii-edun sähköisen järjestelmän yhdistämistä osaksi seurojen käyttämiä järjestelmiä.

Vaikutukset seuroille ja harrastajille

Uudistus vaikuttaa seurojen kustannuksiin ja sitä kautta harrastajamaksuihin eri tavoin. Seuroilla, jotka käyttävät yksinomaan kunnallisia maksuttomia tiloja, tilakustannukset eivät muutu. Maksullisten kunnallisten tilojen käyttäjille kustannukset nousevat nykyisestä nollasta eurosta.

– Esimerkiksi suurten palloiluhallien ja jäähallien käytöstä peritään jatkossa maksu. Tilojen hinnoittelu perustuu tilan kokoon, laatuun, varusteluun ja sijaintiin. Toisaalta yksityisten ja seuraomisteisten tilojen käyttäjät hyötyvät avustuksen noususta 70 prosenttiin, mikä alentaa kustannuksia nykyisestä. Kokonaiskuluihin vaikuttaa luonnollisesti harrastuskertojen määrä, Kalmari kertoo.

Seurat määrittävät harrastajamaksut kokonaiskustannusten perusteella. Maksuihin vaikuttavat tilavuokrien lisäksi muun muassa valmennus-, ohjaus-, hallinto-, varuste- ja matkakulut. Harrastajille tämä tarkoittaa, että maksut voivat joko nousta tai laskea riippuen käytettävistä tiloista ja harrastustoiminnan laajuudesta.

Turku jatkaa panostuksiaan myös tavoitteelliseen kilpaurheiluun. Turun Seudun Urheiluakatemian vuoroilla kaupungin tilat ovat maksuttomia akatemiaurheilijoille, ja liikuntarannekkeet mahdollistavat sisäänpääsyn kaupungin maksullisiin liikuntapaikkoihin.

Turun strateginen tavoite: liikunta kuuluu kaikille

Turku kasvattaa liikunnan tukemiseen varattuja määrärahoja merkittävästi. Vuonna 2025 liikunnan tukeen on varattu 5,2 miljoonaa euroa, mikä on 3,4 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2024. Seurojen liikuntatilojen avustus kasvaa 600 000 euroa.

– Tämä on merkittävä investointi turkulaisten lasten ja nuorten hyvinvointiin. Avustusten uudenlaisella kohdentamisella voimme varmistaa, että kaupungin tuki menee asukkaille sekä auttaa turkulaisia kotitalouksia lasten ja nuorten liikuntaharrastusmaksuissa, huomauttaa Kalmari.

Uutena tukimuotona otetaan käyttöön Boostii-etu, joka tarjoaa taloudellisen tuen 7–19-vuotiaille turkulaisille ohjattuun liikuntaharrastukseen. Lisäksi vähävaraisille lapsille ja nuorille myönnetään lisätukea. Boostii-etu kannustaa myös seuroja kehittämään toimintaansa ja tavoittamaan uusia harrastajia.

Kaupunki on tehnyt laajan harrastus- ja seurakyselyn sekä analysoinut harrastamisen esteitä ja tarjonnan puutteita eri alueilla. Tämän pohjalta on perustettu uusia harrasteliikuntaryhmiä erityisesti asuinalueille, joissa harrastamattomuus ja syrjäytymisriski ovat suurimmat. Etsivä harrastustoiminta tavoittaa harrastamattomia lapsia ja nuoria laajasti kaikilla Turun suuralueilla päivittäin. Muun muassa maksuttomat Harrastamisen Suomen mallin kerhot jatkuvat koulupäivien yhteydessä.

– Haluamme tarjota jokaiselle turkulaiselle mahdollisuuden harrastaa ja liikkua – ikään, lajiin tai taloudelliseen tilanteeseen katsomatta. Tätä varten Turku panostaa liikuntaan ennennäkemättömällä tavalla ja rakentaa tulevaisuutta, jossa liikkuminen on aidosti kaikkien turkulaisten ulottuvilla, korostaa Kalmari.

Boostii-etu sekä liikuntapaikkojen ja -palveluiden hinnoittelumuutokset ovat osa laajempaa muutosta, joka parantaa turkulaisten lasten ja nuorten hyvinvointia liikunnan keinoin. Muutokset otetaan käyttöön vaiheittain, ja niiden vaikutusta turkulaisten liikkumiseen ja hyvinvointiin seurataan erilaisilla selvityksillä ja raporteilla. Lisäksi seuroissa harrastavien määrää seurataan aktiivisesti.

Lisätietoja:

Boostii-edun verkkosivulla turku.fi/boostii on tietoa 7–19-vuotiaille turkulaisille tarkoitetusta tuesta ohjattuun liikuntaharrastamiseen sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari
markus.kalmari@turku.fi
p. 0400 334 453
Liikunnan palvelukokonaisuus, Turun kaupunki