Turun kaupunginvaltuuston ensimmäisestä kokouksesta 150 vuotta. Juhlakokous 27.1.2025

4.2.2025

Turun kaupunki 23.1.2025, 14:00

Kaupunginvaltuustojen historia Suomessa alkoi Keisarillisen majesteetin armollisesta asetuksesta kunnallishallituksesta kaupungissa 8.12.1873.

Yli 2 000 asukkaan kaupungeissa kunnan päätösvalta oli annettava kaupungin valtuusmiehille. Turku oli tuolloin Helsingin jälkeen Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja asukkaita Turussa oli noin 21 000.  

Keisarillisen majesteetin asetuksen mukaisesti Turun ensimmäiset valtuustomiesten vaalit pidettiin 150 vuotta sitten 30. joulukuuta 1874. Ääniä vaaleissa annettiin 186.

Vastavalittu kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran 9. tammikuuta 1875 puheenjohtajanaan vapaaherra Samuel Werner von Troil. Hallinnon kieli oli tuolloin ruotsi.

Kielilaki tuli voimaan 1922. Se määritteli suomen ja ruotsin yhdenvertaisiksi kansalliskieliksi.  1920-luvulle saakka valtuuston kokousten päätökset oli tapana ratkaista huutoäänestyksillä.

– Albert Edelfeltin von Troilista maalaama muotokuva on ripustettu kunniapaikalle Turun kaupungintalon valtuustosaliin puheenjohtajan paikan takana olevalle seinälle, kertoo kaupunginvaltuuston nykyinen ja jo 22. puheenjohtaja Mika Maaskola.

Vuoden 1917 kunnallislakiuudistus toi mukanaan yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kunnallishallintoon. Uudistus oli iso askel kohti demokraattista päätöksentekoa.
Kuntavaaleja järjestettiin alkuun vuoden, vuodesta 1925 kolmen ja vuodesta 1955 neljän vuoden välein.

– Seuraavat kuntavaalit käydään huhtikuussa 2025. Tuolloin turkulaiset pääsevät äänestämällä vaikuttamaan, ketkä päättävät Turun kaupungin asioista seuraavan neljän vuoden ajan, Maaskola muistuttaa.

Aina ajankohtaista  

– Tutkiessani Turun kaupunginvaltuuston historiaa, sain käsiini filosofian tohtori C. J. Gardbergin esitelmän valtuuston 100-vuotsijuhlasta tammikuussa 1975. Hämmästyttävän samankaltaiset asiat ovat päätöksenteon ytimessä nyt kuin olivat 150 ja 50 vuotta sitten, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maaskola toteaa.

Esimerkiksi hintojen, palkkojen ja vuokrien nousu sekä asuntopula ovat aiheita, jotka ovat aina ajankohtaisia, mutta niin on myös kaupungin elinvoiman varmistaminen. Laivanrakennus on säilynyt merkittävänä Turussa edelleen, vaikka myös muita toimialoja on sen rinnalle kasvanut.  

– Turun asukasmäärä on kymmenkertaistunut 150 vuodessa, ja kasvoi ennätystahtia 1800-luvun lopussa. Nytkin Turku kasvaa nopeammin kuin vuosikymmeniin.

Turkulaiset voivat seurata juhlakokousta

Juhlakokous alkaa 27.1. klo 18 Puolankoulun musiikkiesityksellä. Sen jälkeen on vuorossa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskolan katsaus Turun valtuuston 150 vuoden historiasta.Esityksen jälkeen kokous jatkuu esityslistan aiheiden käsittelyllä.
Linkki esityslistaan

Juhlakokousta voi seurata suorana lähetyksenä tai katsoa myöhemmin tallenteelta. Linkki lähetykseen 

Yleisöllä on myös vapaa pääsy kaupungintalon kokouksen yleisölehterille, Aurakatu 2. Lehterillä on rajoitettu määrä paikkoja.

Yhteydenotot juhlakokouksesta: 
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola, p. 040 145 4987