Turun lukiolaiset herättivät henkiin Kaarina Maununtyttären – åppi-kohteita jo 49

17.12.2024

Turun kaupunki 13.12.2024, 09:00

Turun tuomiokirkkoon haudattu Kaarina Maununtytär (1550–1612) on herännyt eloon lisätyn todellisuuden åppi-sovelluksessa. Turun klassisen lukion ja Kerttulin lukion yhteistyönä valmistunut åppi-kohde on ensimmäinen green screen -tekniikan avulla toteutettu kokonaisuus.  

Tuntemattomat tarinat Turusta saavat jatkoa åppi-sovelluksessa, kun Kaarina Maununtytär herää henkiin åppi-hahmona Turun tuomiokirkon takana. Hahmon ovat luoneet Turun klassillisen lukion ja Kerttulin lukion opiskelijat sekä ohjaavana opettajana toiminut Mattus Alsi.  

– Hahmon suunnittelu alkoi jo keväällä 2024. Näyttelijäksi pyysimme Armi Wahlroosia Turun klassillisesta lukiosta, ja hän näyttelikin osan loistavasti. Kuvaukset tehtiin syksyllä vihertaustan edessä Kerttulin lukion videotuotannon kurssilaisten kanssa, Alsi kertoo. 

Turkulaisten lukio- ja korkeakouluopiskelijoiden tuottamia lisätyn todellisuuden åppi-kohteita on jo yhteensä 49. Alun perin kohteet sijaitsivat vain Aurajokirannassa, mutta nykyisin niitä löytyy myös Ruissalosta, Liedon Vanhalinnasta ja Seilin saarelta. Kaarina Maununtytär on åppi-kohteista uusin. 

Green screen -tekniikka yhdistää kuvatun kohteen haluttuun taustaan 

Kaarina Maununtyttären åppi-kohteen toteuttamisessa käytettiin koulussa ensimmäistä kertaa tekniikkaa, joka mahdollistaa videokuvan katsomisen mobiililaitteella reaalimaailman edessä.  

– Tekniikan ansiosta erilaiset hahmot voivat “seikkailla” lähes autenttisilla paikoilla, riippuen siitä, missä katsoja on. Hahmo toteutettiin siten, että näyttelijä näytteli vihertaustan edessä, Alsi kertoo. 

Valaistus katsottiin kuntoon yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tämän jälkeen toiset opiskelijat kuvasivat Kaarina Maununtyttären monologin ja toiset opettelivat samalla äänen äänittämisen eli mikrofonin käytön. Samalla opittiin myös äänen ja kuvan synkronisointi. 

– Oli mahtavaa huomata, miten opiskelijat ymmärsivät, kuinka monia erilaisia työvaiheita videon tekemiseen liittyy. 

Monipuolista opetusmateriaalia myös perusopetuksen käyttöön 

Turussa kehitetty åppi on lisätyn todellisuuden ilmainen mobiilisovellus, joka on ladattavissa sovelluskaupoista, ja siitä on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen versio.  

Kaupunki +: lisätyn todellisuuden oppimisympäristö lukiokoulutuksessa -hankkeessa opettajille on nyt myös laadittu tehtäväpaketti, jonka avulla kohteet voi helposti ottaa osaksi omaa opetusta. Tehtäväpaketti löytyy åppi-sovelluksen nettisivuilta

– Tehtäväpaketti tarjoaa valmiita oppituntikokonaisuuksia eri oppiaineisiin. Jokaisen oppituntikokonaisuuden kesto on noin 75 minuuttia. Materiaali on suunnattu ensisijaisesti lukiolaisille, mutta sitä voi hyödyntää myös perusopetuksessa, kertoo TSYKin lukion biologian ja maantieteen opettaja Iina Sirkiä

Opetusmateriaalia löytyy niin biologian, maantieteen, historian, äidinkielen ja kirjallisuuden, ruotsin kuin kuvataiteenkin opetussisältöihin. 

Sovelluksen sisältöjen kehittämistä jatketaan Turun lukioiden välisenä yhteistyönä. Parhaillaan työn alla on Mikael Agricolan kohde, jossa yhdistyvät äidinkielen, historian ja uskonnon oppiaineiden sisällöt. 

– Mikael Agricola on toiminut aikoinaan Suomen ensimmäisen koulun eli Turun katedraalikoulun rehtorina. Kohde tuleekin nykyisen Katedralskolanin edustalle Vanhalle Suurtorille. Tulossa on myös uusia kohteita, jotka kertovat Turun uskonnollisesta historiasta, Sirkiä lupaa. 

åppi-sovelluksen kehittämistyötä on tehty mm. Kaupunki+- lisätyn todellisuuden oppimisympäristö lukiokulutuksessa (2022–2024) ja ViSu – Virtuaaliset ja simuloidut oppimisympäristöt ammatillisessa koulutuksessa (2019–2021) -hankkeissa, joita on rahoittanut Opetushallitus. 

Lisätiedot:  

Turun klassillisen lukion ja Kerttulin lukion media- ja IT-opettaja Mattus Alsi, mattus.alsi@edu.turku.fi, p. 044 336 6800   

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion biologian ja maantieteen opettaja Iina Sirkiä, iina.sirkiä@edu.turku.fi, p. 041 310 2501 

Lataa ilmainen mobiilisovellus