Turun päiväkodeissa kiusaamista kitketään jatkossa yhtenäisin keinoin
26.10.2024
Turun kaupunki 24.10.2024, 11:00
Mitä aiemmin kiusaamista ehkäistään, sitä tehokkaampaa se on. Turussa on otettu käyttöön uusi suunnitelma, jonka tarkoituksena on varmistaa, että kaikissa päiväkodeissa ehkäistään kiusaamista samojen periaatteiden mukaan.
Suunnitelma kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisyyn sekä niihin puuttumiseen Turun varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa laadittiin toimintakauden 2023–2024 aikana. Tausta-aineistoa kerättiin lapsilta, varhaiskasvatuksen henkilöstöltä sekä varhaiskasvatuksen asiantuntijoilta erilaisten kyselyiden, koulutusten ja keskustelutilaisuuksien yhteydessä.
– Aikaisemmin Turussa jokainen päiväkoti laati oman kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyn suunnitelman. Uuden suunnitelman myötä haluamme varmistaa, että kaikki toimivat samojen periaatteiden mukaan, kertoo projektikoordinaattori Liisa Arfman.
”Otetaan kaikki mukaan!”
Suunnitelmassa kuvataan periaatteet ja toimintatavat, joilla Turun varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ennaltaehkäistään kiusaamista ja puututaan tilanteisiin, joissa kiusaamista tai siihen rinnastettavia ilmiöitä havaitaan. Henkilöstöllä on keskeinen rooli kiusaamisen ehkäisemisessä.
– Ryhmän yhteishenkeen ja vuorovaikutukseen panostamisen on todettu olevan tehokkain tapa ennaltaehkäistä kiusaamista ja häirintää. Henkilöstön tehtävä on varmistaa, että jokainen lapsi pääsee mukaan leikkeihin ja tuntee olevansa osa ryhmää, toteaa Arfman.
Myös esiopetusikäisiltä lapsilta kysyttiin, mitä voisi tehdä, jos ryhmässä on yksinäinen lapsi. Lapsilta nousi esiin varsin hyviä toimintatapoja, kuten leikkiin mukaan pyytäminen ja yhdessä jutteleminen. Lasten vastauksista nousi esiin suunnitelman otsikoksikin noussut ajatus: “Otetaan kaikki mukaan!”.
Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö tärkeää
Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstölle tarjotaan myös käytännön työkaluja kiusaamista ennaltaehkäisevään työhön. Näitä ovat muun muassa erilaiset tunnetaitomateriaalit, sekä leikin- ja leikkikaverin arvonta.
Suunnitelma pitää sisällään myös Huoltajan huoneentaulun, jota voi käyttää keskusteluissa huoltajien kanssa esimerkiksi vanhempainilloissa tai muissa kohtaamisissa.
Yhteistyö huoltajien kanssa kannattaakin aloittaa jo ennen kuin kiusaamis- ja häirintätilanteita ilmenee. Kiusaamisesta ja sen muodoista kannattaa puhua myös kotona.
– Pienet lapset harjoittelevat sosiaalisia taitoja ja tarvitsevat paljon tukea aikuisilta niin kotona kuin varhaiskasvatuksessakin. Huoltajien ja kasvatushenkilöstön sitoutuminen kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisemiseen ja niihin puuttumiseen on erittäin tärkeää. Hyvä yhteistyö on avainasemassa kiusaamisen vastaisen työn onnistumisessa, Arfman muistuttaa.
Osa päiväkodeista on jo esitellyt uutta suunnitelmaa vanhempainilloissa, ja huoltajilta saatu palaute on ollut myönteistä.
– Ryhmässä voi ilmetä monenlaista ikävää käytöstä, joka ei välttämättä ole kiusaamista. Se, että voimme puhua lasten ja huoltajien kanssa esimerkiksi häiritsevästä tai loukkaavasta toiminnasta, auttaa tilanteen selvittämisessä huomattavasti.
Lisätiedot:
Projektikoordinaattori Liisa Arfman, p. 044 907 4265, liisa.arfman@turku.fi