Uusi yhteistyöverkosto tähtää asunnottomuuden poistoon vuoteen 2027 mennessä

17.12.2024

Turun kaupunki 12.12.2024, 08:30

Pormestari Minna Arven ja apulaispormestari Mirka Muukkosen toimesta Turkuun on perustettu laaja yhteistyöryhmä asunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä. Turun kaupunki on sitoutunut hallitusohjelman mukaiseen kansalliseen ohjelmaan pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi.

Asunnottomuus on Turussa vakava ongelma. Asunnottomien määrä on kasvussa ja toimitettujen häätöjen määrä on myös noussut.

— Asunnottomuus on sekä yhteiskunnallinen ongelma että yksilöllinen tragedia, koska jokaisella on oikeus omaan kotiin. Turku haluaa tehdä määrätietoisesti ja poikkialaisesti työtä sen eteen, että asunnottomuus poistuu, painottaa pormestari Minna Arve.

Asunnottomuus ilmiönä on muuttunut ja nykyisin asunnottomuusriski liittyy yhä enemmän taloudellisiin ongelmiin. Sosiaaliturvaleikkaukset sekä vuokrarästit ovat lisänneet häätöjen määrää ja useimmat häätötapaukset johtuvat vuokraveloista. Taloushaasteet ovat tuoneet asumisneuvonnan piiriin uudenlaisia asiakasryhmiä kuten omistusasunnoissa asuvat ikääntyneet sekä työssäkäyvät pienituloiset.

Yhteistyö tärkeää asunnottomuutta ehkäisevässä toiminnassa

Asumisen tukea tarjoavien toimijoiden välinen yhteistyö on nyt erittäin tärkeää. Asunnottomuutta ehkäisevien toimenpiteiden kehittäminen edellyttää poikkialaista ja eri organisaatioiden välistä toimintaa. Tämän vuoksi Turun kaupunki on kutsunut asunnottomuusverkoston toimintaan mukaan kaupungin omien keskeisten toimijoiden lisäksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha), Varsinais-Suomen Sininauhan, Turun seudun nuorisoasuntojen, Turun yliopiston, TVT Asunnot Oy:n, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ja Raklin Varsinais-Suomen aluetoimikunnan edustajat. Työryhmän puheenjohtajana toimii hyvinvoinnin apulaispormestari Mirka Muukkonen.

— Verkoston toiminnan tarkoituksena on tiedonjako ja ajankohtaisen tilannekuvan ylläpito ja seuranta, koota oleelliset toimijat saman pöydän ääreen pohtimaan ratkaisuja asumisen haasteiden ehkäisyyn, monialaisen yhteistyön edistäminen sekä yhteisten toimintamallien edistäminen asunnottomuuden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi, kertoo apulaispormestari Mirka Muukkonen. 

Kansallinen kehittämistyö

Verkoston taustalla on Turun kaupungin sitoutuminen Orpon hallitusohjelman mukaiseen kansalliseen ohjelmaan pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä. Asunnottomuuden poistaminen on asetettu myös yhdeksi Turun kaupunkiseudun MAL-ohjelman tavoitetilaksi vuodelle 2035.

Ympäristöministeriö on asettanut ohjelman pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä. Turku on mukana ohjelman johtoryhmässä kuuden suurimman kaupungin edustajana ja integraatiojohtaja Minna Sartes toimii johtoryhmän jäsenenä. Ministeriö on myös avannut kansalliseen pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen ohjelmaan liittyvän rahoitushaun. Turun kaupunki on yhteistyössä Varhan kanssa valmistellut hankehakemusta asunnottomuuden torjuntaan ja yhteistyön kehittämiseen, jonka tavoitteita nyt perustettava verkosto osaltaan tukee.

Turussa suhteellisesti eniten asunnottomia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) selvityksen mukaan vuonna 2023 Turussa oli Suomen kaupungeista eniten asunnottomia suhteellisesti asukaslukuun verrattuna. Turussa 1 000 asukasta kohden oli 2,1 asunnotonta, kun vastaava suhdeluku esimerkiksi Espoossa oli 1,6 ja Helsingissä 1,3. 

Yksineläviä asunnottomia Turussa oli maaliskuussa 2023 yhteensä 328 henkilöä (ARA). Pitkäaikaisasunnottomia heistä oli 86, naisia 83, nuoria 93 ja maahanmuuttajataustaisia 116. Turussa asunnottomien perheiden lukumäärä vuonna 2023 oli 15 ja tämä on kahdeksan perhettä enemmän kuin vuonna 2022. Asunnottomia nuoria Turussa vuonna 2023 oli 93, joka oli enemmän kuin muissa kaupungeissa. 

Lisätiedot
Mirka Muukkonen, hyvinvoinnin apulaispormestari
mirka.muukkonen@turku.fi, p. 0406306620

Sari Heino, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija
sari.heino@turku.fi, p. 0447531060