Yhteistyöllä työikäiset liikkeelle – työuria tuetaan Turussa liikunnan keinoin

18.11.2024

Turun kaupunki 18.11.2024, 14:15

Turun kaupunki allekirjoitti sopimuksen liikunnan puheeksiotosta ja palveluohjauksen käytänteiden kehittämisestä Turussa toimivien työterveyshuollon palveluntuottajien kanssa. Yhteistyösopimus vahvistaa keinoja tukea työuria.

Turku kehittää yhteistyössä Lääkärikeskus Aavan, Meyer Turun ja Turun Perhelääkärien kanssa käytänteitä liikunnan puheeksiottoon ja palveluohjaukseen. Vastaavaa mallia ei tiettävästi ole käytössä muualla Suomessa.

Puheeksioton käytänteillä pyritään varmistamaan, että liikunnasta keskustellaan säännöllisesti työterveyden asiakastilanteissa. Palveluohjaus puolestaan auttaa asiakkaita löytämään omiin tarpeisiinsa sopivat liikuntapalvelut niin omatoimisessa liikunnassa kuin myös ohjatuissa ryhmissä.

– Terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien tavoittaminen ja liikuntaan innostaminen vaatii eri toimijoiden välisiä yhteisiä toimenpiteitä. Työterveyshuollon kautta tavoitamme suoraan ne asiakkaat, jotka tarvitsevat tukea terveyttä edistävän liikuntaharrastuksen aloittamiseen, korostaa projektipäällikkö Johanna Friman Turun kaupungin liikuntapalveluista.

Liikunta on keskeinen osa-alue työkyvyn ylläpitämisessä

Valtaosa työikäisistä liikkuu terveytensä kannalta liian vähän, mikä lisää riskiä muun muassa työkyvyn heikkenemiseen ja elämänlaadun laskuun. Ennusteiden mukaan vuoteen 2040 mennessä vain kuusi prosenttia 30-vuotiaista ja kaksi prosenttia 50-vuotiaista suomalaisista arvioidaan olevan hyvässä kestävyyskunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että hiemankaan fyysisesti vaativammissa työtehtävissä ei tulevina vuosikymmeninä nähdä yli 50-vuotiaita työntekijöitä.

Työterveyshuollon toimijoilla on tässä työssä keskeinen rooli: heillä on tietoa liikunnan ja terveyden yhteyksistä, ja he tavoittavat suuren osan työikäisistä. 

Työterveyshuollon ammattilaiset pystyvät myös tunnistamaan ne asiakasryhmät, jotka hyötyisivät liikunnan lisäämisestä ja joita voi olla vaikea tavoittaa muilla keinoilla. Suomessa työterveyshuollon palvelut kattavat 91 % palkansaajista ja 82 % työvoimasta.

Turun kaupungin kanssa yhteistyötä tekevien Lääkärikeskus Aavan, Meyer Turun ja Turun Perhelääkärien työterveyshoitajat kokevat, että asiakkaiden liikkumaan aktivointi on toisinaan haastavaa. Liikkumisen puheeksioton ja palveluihin ohjaamisen tueksi on kaivattu työkaluja ja menetelmiä.

– Meyer Turun työterveyshuollossa liikkumaan aktivointi nähdään tärkeänä osana asiakkaiden työkyvyn edistämistä. Liikkumisen puheeksiotto kuuluu kaikille työterveyden ammattilaisille. Lisäksi Meyer tarjoaa monipuolista liikunta- ja kuntoutustoimintaa työntekijöilleen, kertoo Meyer Turun työterveyslääkäri Heikki Kaukavuori.

Monipuolista liikuntaa ja rohkaisevaa neuvontaa

Turku tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikkua ja harrastaa edullisesti. Liikuntapalveluissa huomioidaan toimintakyvyn eri tasot ja yksilölliset tarpeet.

Kaupungin ryhmämuotoisessa liikuntaneuvonnassa asiakkaat saavat tukea liikunnallisen elämäntavan löytämiseksi. Vuoden mittaisen prosessin aikana osallistujien pystyvyyden tunnetta vahvistetaan liikuntakokeilujen, tietosisältöjen ja testien avulla.

Liikuntaneuvontaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa turku.fi/liikuntaneuvonta.

Turun kaupungin liikuntapalvelut kehittää toimintatapoja ja palveluita, joilla vastataan työikäisen väestön liikkumattomuudesta aiheutuviin haasteisiin. Ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa toteutetaan osana Yhteisöllinen Turku -kärkihanketta. Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnallisen elämäntavan paikallinen kehittämisavustus, ja se on osa valtakunnallisen Liikkuva aikuinen -ohjelman strategiaa.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Johanna Friman
Turun kaupungin liikuntapalvelut
p. 050 554 6222, johanna.friman@turku.fi